Biomechanisch onderzoek

Podologische zolen

 

Wanneer kan een patiënt podologische zolen dragen

Bij klachten van het spier- en bewegingsapparaat van de voeten maar evenwel inwendige klachten ter hoogte van knie, lies, heup en rug, zeker tijdens het sporten. Blessures kunnen je sportresultaten behoorlijk beïnvloeden, dus probeer deze tijdig te voorkomen en snel te herstellen indien nodig.

Podologische zolen zijn ook erg aangewezen voor het ontlasten van (pijnlijke) overdrukplaatsen, zeker bij hoog- risicopatiënten zoals diabetici en mensen met slechte doorbloeding in de voet (hartpatiënten, reumapatiënten, …)

Kinderen zijn nog in volle groei en kunnen bijgevolg nog goed gecorrigeerd worden vanaf de leeftijd van 4 jaar. Kinderen passen zich heel snel aan en voor hen is er een leukere uitvoering van de zolen. Zij worden omwille van de groei jaarlijks opgevolgd zodat ze later zoveel mogelijk gevrijwaard worden van klachten.

Zolen van BORGinsole zijn er dus voor iedereen die op zoek is naar een innovatieve zool die gebruik maakt van de nieuwste technologie en wetenschappelijke evoluties.

Patienten die aangesloten zijn voor hun ziekteverzekering bij Helan krijgen 50€ vergoed voor een paar zolen.  Mensen die bij de liberale mutualiteit zijn aangesloten krijgen een terugbetaling van 30€ per paar.

Stappenplan voor het vervaardigen van podologische zolen

  1. Biomechanisch onderzoek

Alvorens klachten kunnen worden verbeterd moet de podoloog een goed inzicht krijgen in wat er fout gaat in de voet. Hij is getraind om te zien welke statiek- en gangafwijkingen er kunnen zijn gebruik makend van specifieke meetmethodes en een grondige ganganalyse. De patiënt wordt verzocht op een loopband te lopen en met behulp van een highspeedcamera worden de voet-en beenstanden beeld per beeld geanalyseerd.  De afwijkingen zijn vaak de oorzaak van de klachten en kunnen gecorrigeerd worden met zolen zodat je weer zorgeloos kan stappen.

  1. Maatname zolen

Na het onderzoek neemt men belaste en onbelaste afdrukken van de voeten. Hiervoor gebruik ik een blauwdruk apparaat, een podoscoop en een drie- dimensionele scanner van BORGinsole waarbij de voeten uiterst nauwkeurig weergegeven worden.

  1. Digitaal ontwerpen van de zolen

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en de unieke expertise van de podoloog wordt een zool ontworpen volledig op maat van de patiënt en met een materiaalkeuze die afhankelijk is van de klachten. De zolen van BORGinsole zijn hightech functionele zolen van hoogwaardige kwaliteit, afwasbaar, licht, makkelijk in onderhoud en hebben een zeer lange levensduur.

  1. Afhalen zolen

Onmiddellijk wordt er een afspraak gemaakt om de zolen af te halen.  Indien de patiënt al een paar schoenen heeft met een los zoolbed kunnen deze meegenomen worden zodat de zolen perfect op maat van de voet en de schoen gemaakt kunnen worden.  Indien de patiënt nog geen zulke schoenen heeft kan de zool meegenomen worden om schoenen te kopen en kan er bij twijfel achteraf nog gekeken worden of de schoen aan de normen voldoet.

  1. Controle na 6 weken.

Na zes weken wordt de patiënt verzocht even te bellen of op controle te komen om na te gaan of de klachten verbeterd zijn. Deze controle is in de prijs van de zolen inbegrepen en eventuele aanpassingen van de zolen na 6 weken zijn voor rekening van de podoloog.

  1. Twee-jaarlijkse controle

Nadat de zolen goed bevonden worden door zowel de patiënt als de podoloog is het aan te raden elke 2 jaar op controle te komen om te zien of er al dan niet een nieuwe zool nodig is.

Wat is een ideale schoen voor zolen

Liefst veter- of gespsluiting.

Goede stevige contrefort.

Brede en hoge teenpartij

Los zoolbed zodat de schoen extra diepte heeft.

Hakhoogte van maximum van 3 cm

Brede hak om goede stabiliteit te bekomen.

Belangrijk: Al is de zool nog van goud, zonder een goede schoen is er geen voet die het volhoudt.