Podologische zolen

Wanneer kan een patiënt podologische zolen dragen

Bij klachten van het spier- en bewegingsapparaat van de voeten maar evenwel inwendige klachten ter hoogte van knie, lies, heup en rug.

Podologische zolen zijn ook erg aangewezen voor het ontlasten van (pijnlijke) overdrukplaatsen, zeker bij hoog risicopatiënten zoals diabetici en mensen met slechte doorbloeding in de voet (hartpatiënten, reumapatiënten, …)

Stappenplan voor het vervaardigen van podologische zolen

1. Biomechanisch onderzoek

Alvorens klachten kunnen worden verbeterd moet de podoloog een goed inzicht krijgen in wat er fout gaat in de voet. Hij is getraind om te zien welke statiek- en gangafwijkingen er kunnen zijn gebruik makend van enkele meetmethodes en een grondige ganganalyse. De afwijkingen zijn vaak de oorzaak van de klachten en kunnen gecorrigeerd worden met zolen.

2. Maatname zolen

Na het onderzoek neemt men belaste en onbelaste afdrukken van de voeten. Hiervoor gebruik ik een blauwdruk apparaat, een podoscoop en een twee- en drie dimensioneel scantoestel waarbij de voeten uiterst nauwkeurig weer gegeven worden.

3. Digitaal ontwerpen van de zolen

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek wordt een zool ontworpen volledig op de maat van de patiënt met een materiaalkeuze die afhankelijk is van de klachten. Meestal gebruikt men kunststoffen die afwasbaar zijn, licht, makkelijk in onderhoud en een lange levensduur hebben.

4. Afhalen zolen

Na twee weken wordt er een afspraak gemaakt om de zolen af te halen.  Indien de patiënt al een paar schoenen heeft met een los zoolbed kunnen deze meegenomen worden zodat de zolen perfect op maat van de voet en de schoen gemaakt kunnen worden.  Indien de patiënt nog geen zulke schoenen heeft kan de zool meegenomen worden om schoenen te kopen en kan er bij twijfel achteraf nog gekeken worden of de schoen aan de normen voldoet.

5. Controle na 6 weken.

Na zes weken wordt de patiënt verzocht even te bellen of op controle te komen om na te gaan of de klachten verbeterd zijn. Deze controle is in de prijs van de zolen inbegrepen en eventuele aanpassingen van de zolen na 6 weken zijn voor de rekening van de podoloog.

6. Twee jaarlijkse controle

Nadat de zolen goed bevonden worden door zowel de patiënt als de podoloog is het aan te raden elke 2 jaar op controle te komen.

Wat is een ideale schoen voor zolen

Liefst veter- of gespsluiting.

Goede stevige contrefort.

Brede en hoge teen partij

Los zoolbed zodat de schoen extra diepte heeft.

Hakhoogte van maximum van 3 cm

Brede hak om goede stabiliteit te bekomen.

Belangrijk: Al is de zool nog van goud, zonder een goede schoen is er geen voet die het volhoudt

Contacteer mij

ven.liesbet@telenet.be

Hasselt

Runkstersteenweg 388

3500 Hasselt

Tel: 011 / 27.27.95

Openingsuren

Maandag       09:30 – 12h30 en 13h00 – 19h30

Woensdag     09:30 – 12h30 en 13h00 – 19h30

Vrijdag           09:30 – 14h30                                 

Meldert

Gyzevennestraat 15

3560 Meldert

Tel: 013 / 32.88.15

Openingsuren

Dinsdag       09:30 – 12h30 en 13h00 – 19h30

Donderdag          Gesloten